петък, 15 септември 2017 г.

Trip to Milan

Здравейте Момичета,

Ако все още не сте омагьосани от Милано, значи е време да го посетите. Вкусна храна, красиви сгради, силно еспресо и мода. Носталгията ме налегна, предвид факта че бях там миналата година по това време. За целта реших да ви споделя малко щастливи спомени, защото това беше може би едно от най-прекрасните ми пътувания.



Милано е по-различен в много отношения в сравнение с Рим. Ако Рим е изцяло туристическа дестинация, където в менютата фигурира английски език и италианците говорят що годе сносен такъв, то в Милано такова понятие не съществува. Централната част около Дуомото и нейната периферия са единственото място, в което няма нужда да ползвате google translate от италиански на български. Навсякъде другаде забравете за ясно описани менюта на английски. Не на последно място, ако Рим е препълнен с туристи, то излизайки извън центъра на Милано ще се сблъскате с местните и ще усетите техния спокоен ритъм на живот, забравяйки че всъщност сте на гости в този прекрасен град. И да не забравяме, Милано е шопинг мястото, където се провежда "Седмица на модата".


От летището до центъра може да стигнете с влак или автобус. Транспортът в Италия не е скъп, по спомен билетите бяха около 5-12 евро в зависимост. Оттам насетне е лесно, Милано е много компактен и лесен за ориентиране град.

Забележителности:

Миланската катедрала Дуомо

Символ на Милано и основен фон на всяко едно селфи :) Катедралата е  изградена в готически стил от бял мрамор, който сменя цвета си в зависимост от светлината. В сутрешните часове, когато слънцето е зад сградата, катедралата изглежда мрачна и сива. Препоръчвам да посетите Дуомото по залез, когато сияе от меката розова светлина.

Площад Дуомо - сърцето на Милано или най-оживеното място в града по всяко време на денонощието.  Площадът е място за срещи, за съзерцаване на катедралата и най-вече за хранене на гълъби :)

Ако сте пред Дуомото, вляво на вас ще видите сграда с обширен двор - Palazzo Reale. Бивш дворец превърнат в модерен културен център, където редовно гостуват изложби на велики творци. До края на септември 2017 може да се насладите на платната на Caravaggio. Ние улучихме изложба с японска живопис на великия Hokusai.



Вдясно от Пиаца Дуомо ще видите централният вход към Галерията "Виктор Емануил",
която се оказа, че е най-старият функциониращ търговски център в света. Галерията има формата на латински кръст, като пешеходният участък свързва Пиаца Дуомо с площада пред театър "Ла Скала". Нямам думи да ви опиша колкото красиви са стъклените арки осветени от хилядите светлини от луксозните магазини. Тъй като подът е изпъстрен с изключителни мозайки, за чиято символика дори и не подозирах, дръпнах от сайтът http://www.cities-of-europe.com малко повече информация, за да знаете поне вие къде да завъртите петата си.

"Тъй като галерията е построена в бурни за Италия политически времена, нейният архитект искал да я превърне в символ на единство за нацията. Затова не е учудващо, че на осмоъгълния площад под купола са поставени 4 герба. Три от тях са гербовете на трите столици на кралство Италия - Рим, Торино и Флоренция, а четвъртият е този на Милано. Вълкът представлява Рим, лилията - Флоренция, а бикът - Торино. Милано е изобразен с бял флаг с червен кръст. Вярва се, че ако човек стъпи с пета върху гениталиите на бика, изобразен на герба на Торино и се завърти три пъти, това ще му донесе късмет. Трудно бихте могли да пропуснете мястото, тъй като то е вече силно изтъркано и издълбано."

Е, аз го пропуснах!



Basilica Di Sant'Ambrogio - прекрасна старинна църква, в която бях допусната въпреки късата ми пола. Близо до нея се намира църквата Santa Maria delle Grazie, която е включена в списъка на UNESCO. Причината, там може да се полюбувате на картната на Леонардо Да Винчи - "Тайната вечеря" /The last supper/. Стенописът се намира на стена в бившата трапезария на манастира. Ние не успяхме да се вредим, защото билети се закупуват единствено онлайн месеци предварително.Тъй че опечете си питката предварително, ако решите да наминете натам. Ние пробвахме на място и се сблъскахме с нелюбезен персонал, който не говореше английски.



Castello Sforzesco - крепостен замък, бивша резиденция на Миланските херцози. Днес към него има музей, където често организират изложби с творби на Микеланджело. Може да влезете в замъка безлатно, заплаща се билет само за музеите.





Паркът "Семпионе" ще ви разхлади със своята зеленина, езерце, фонтани и цветни алеи. Приятно място за почивка на някоя пейка след дългите обиколки по забележителностите. Разположен е непосредствено до замъка "Сфорца" и в своя край завършва с арката на Мира.



Квартал Navigli или както аз го наричам "Малката Венеция". В пълен противовес с централната част на Милано, тук ще се озовете край красиви канали, с накацали от двете страни уютни ресторантчета, ателиета и магазинчета за вино. Едно от любимите занимания през лятото на жителите на Милано са безкрайните разходки по бреговете на Навильо Гранде (Големият канал).





Мисля, че е време да поговорим малко и за местната кухня, която тук е изключително засищаща и питателна поради факта, че Милано се намира в северната част на Италия. Местните закусват с аранчини (панирани топчета, пълнени с моцарела, ориз или месо), които не се насилих да опитам. Препоръчвам ви Ризото Миланезе - семпло, но с изключително запомнящ се вкус ястие, заради шафранът в него. Прошутото тук е на голяма почит, както и един от местните специалитети биволска опашка. Ако сте почитатели като мен на нестандартните комбинации, тествайте панираните тиквени цветове пълнени с ароматното сирене рикота. Подобни деликатеси може да опитате в типичните италиански ресторантчета в квартал Navigli далече от шумните тълпи туристи. Тук ще ви очароват с домашно приготвено лимончело, сладък коктейл Белини или Мимоза.



Ако харесвате фенси местенца със страхотен изглед към Дуомото и подходящи за instagram ястия, то вашето място е терасата на търговски център Rinascente. Друго място за аперитиво с разкошна гледка към площада на Дуомото е Terrazza Aperol.
Cavalli, Armani и Dolce&Gabana освен с бутици се отчитат и с луксозни ресторанти. Не съм посетила нито един от трите, така че нямам наблюдения от първа ръка :)


Щях да пропусна най-вкусното джелато в Милано. Задължително се отбийте в Chocolat за топка сладолед, няма да съжалявате. Препоръчвам Крокан или Страчатела.


Сигурно има още много невидяни и неопитани неща в Милано, но това е повод да се върна отново в този жив град. 

SHARE:

Няма коментари

Публикуване на коментар

Благодаря ви, че прочетохте ревюто ми и ще се радвам да оставите коментар!

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig